|
Cechy:
Kalina koralowa to małe drzewo do 4 m wysokości. Liście szerokojajowate, 3-5 klapowe
do 12 cm długości i 9 cm szerokości, grubo i nierównomiernie ząbkowane. Z
wierzchu liście nagie, od spodu delikatnie owłosione a na jesieni przebarwiają
się na kolor szkarłatnopurpurowe. Kwiaty białe w małych baldachach do 10 cm
średnicy. Na brzegu duże rozwinięte a wewnątrz drobne z pręcikami i słupkami.
Owoce krwistoczerwone, błyszczące, utrzymują się na gałązkach aż do wiosny.
Rozmaitości:
Kalina wymaga żyznych gleb. Liście są często atakowane przez mszyce bądź
przez chrząszcza - szarynkę kalinówkę.
W ziołolecznictwie mają zasotosowanie owoce i kora kaliny. Kalina
stosowana jest przede wszystkim ze względu na jej działanie rozkurczowe,
przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Owoce kaliny zawierają garbniki, saponiny, witaminy C i P, pektyny,
karoten, kumaryny i kwasy organiczne. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie,
żółciopędnie i moczopędnie. W korze kaliny znajdują się garbniki, związki
triterpenowe, związki goryczowe, flawonoidy, kumaryny, fitosterole i fenolokwasy.
Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Obniża
poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i odkażająco.
Z literatura nie do końca wynika, czy surowe
owoce kaliny są jadalne. Część zaleca ich zbiór po pierwszych przymrozkach
albo po prostu przemrożenie ich celem pozbycia się charakterystycznej goryczki.
Część podaje, że surowe owoce są wręcz trujące. Jednak mnogość wpisów w internecie
a propo robienia z kaliny nalewek, win, soków i innych syropów pozwala wnioskować
z dużym prawdopodobieństwem o ich jadalności.
Pochodzenie:
Europa, Północna Azja i Afryka.
Lokalizacja:
Arboretum w Rogowie. Działki na ul. Piastowskiej w Żyrardowie.
- -
|