Kasztan jadalny
Kasztan jadalny kora
Cechy:
Kasztan jadalny to drzewo wysokości do 30 metrów. Kora ołowianoszara i gładka z biegiem lat staje się ciemnobrązowa
z podłużnymi bruzdami. Liście długie, skrętoległe, pojedyncze, równomiernie
piłkowane, zaostrzone. Długość ok. 10-30 cm, szerokość ok. 8 cm.
Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki długości do
35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (jeżowatych) torebek z jadalnymi owocami w ilości 1
do 3 sztuk. Ponieważ kasztan należy do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. Są one spłaszczone, do 3 cm średnicy.
Dojrzewają pod koniec października.
Pochodzenie: Europa na południe od
Alp, Azja Mniejsza.
Lokalizacja:
Mielno, Ogród Botaniczny W-wa, Arboretum w Powsinie i Rogowie.
Rozmaitości:
Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Sadzony jako drzewo ozdobne w parkach i przy drogach. W Polsce głównie Pomorze i Dolny Śląsk. Lubi
żyzne i wapienne gleby.
Rozmnaża się z nasion. Najlepiej wysiewać je bezpośrednio po zbiorze lub wiosną po przechowaniu w wilgotnym piasku.
- -
|