gatunek objęty ochroną ścisłą
Owocnik
trochę podobny do kalafiora, tworzy wielką kępę złożoną z kilkunastu lub kilkudziesięciu
(czasem ponad 100) małych kapeluszy, których białawe trzony wyrastają z jednego,
wspólnego, również białawego trzonu. Cała kępa może dochodzić do 50 cm średnicy
i 4 kg masy. Kapelusze są słomkowo żółte lub ochrowe, mają średnicę 1.5-4 cm
i są pokryte drobnymi łuseczkami. Spodnia strona każdego kapelusza pokryta jest
cienką warstwą rurek (jak u borowika) otwierających się porami. W rurkach tworzą
się cylindryczne, gładkie, bezbarwne zarodniki o wymiarach 7.5-10 x 2.5-4 mm.
Wysyp zarodników biały. Owocniki pozornie wyrastają bezpośrednio na ziemi, w
rzeczywistości jednak z czarnych, twardych, nieregularnych, ukrytych w ziemi
sklerotów, przyrastających do korzeni drzew.
Zapach przyjemny, podobny do kopru. Smak również przyjemny, ale z cierpkim posmakiem.
Występuje na półkuli północnej: w Ameryce Północnej, w Europie środkowej i południowej oraz w Azji, wszędzie jest rzadki.
Notowany w całym kraju, na niżu i w niższych położeniach górskich. Znany z
Wybrzeża, z Wielkopolski, z Mazowsza (np. z okolic Warszawy i Siedlec), z Sudetów,
z okolic Puław, z Pogórza Karpackiego (tam stosunkowo często), z Beskidów: Niskiego
i Sądeckiego oraz z Puszcz: Białowieskiej i Piskiej. Nie znaleziony dotychczas
np. w Kotlinie Sandomierskiej, z wyjątkiem jednego stanowiska na granicy z Pogórzem
Dynowskim w Karpatach. ![]()
Stwierdzono w Parkach Narodowych: ![]()
W lasach liściastych, mieszanych i iglastych z domieszką drzew liściastych, na żywych pniach drzew liściastych: buka, dębów, grabu i klonów.
Stwierdzony m. in. w grądzieTilio-Carpinetum, w borze świeżym Peucedano-Pinetum z domieszką dębu, w -borze mieszanym Pino-Quercetum oraz w lasach bukowych.
Pasożyt korzeni obumierających drzew liściastych, głównie dębu, buka, grabu i klonu, ale po śmierci drzewa może jeszcze żyć jako saprob. Owocniki są jednoroczne i tworzą się w lecie i w jesieni, od lipca do października, zwykle po dłuższych, ciepłych, obfitych opadach. Jadalny.
Zwykle w dużych zgrupowaniach, liczących od kilkunastu do kilkudziesięciu, a nawet kilkuset owocników.
Gatunek zagrożony przede wszystkim ze względu na zanikanie starych drzewostanów. Jego stanowiska utrzymują się przede wszystkim w lepiej zachowanych naturalnych i półnaturalnych większych kompleksach leśnych. Na "Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych Zagrożonych w Polsce" (1992) ma kategorię V (narażony). Zbierany jako grzyb jadalny. Jego okazałe, niezwykłego kształtu owocniki zwracają uwagę i często są niszczone.
Podlega ścisłej ochronie gatunkowej w oparciu o Rozp. MOSZNiL z 1995 r., znowelizowane w 2001 r. Część stanowisk znajduje się na obszarach chronionych.